Archive for January, 2011

h1

#artwork: Berjinak2…

January 24, 2011

Ini adalah first design aku menggunakn  google sketchup pro 7..baru ja berjinak2 ngan sopware ne,msih terkial2 lg,bg yg berminat ngan 3d bleh la cba2 sopware yang agak best,mudah & senang….mudah & senang apa bezanya 2 tu???,tah aku pon komfius..hahah kira senang ckp xssah lh..ne aku share dia punya link http:// sketchup.google.com freeware ja jgn risau

Utk design yang di atas ne aku redesign semula konvensional toaster(perbakar roti sedia ada) dengan cuba mengatasi masalah yang sedia ada dan membuat sedikit penambah baikan pada toaster biasa,kebanyakan toaster biasa mempunyai maasalah berikut:

  • hanya mempunyai 2 lubang pembakar roti shj
  • lubang pembakar roti tidak mempunyai penutup(kdang2 taik cicak menjadi jem roti)
  • Tidak mempunyai tanda jika roti siap dibakar etc. bunyi beep@lampu blink2(kdang2 xsdar)

Penyelesaiaan:

untuk mengatasi masalah  pertama ,pada kebiasaan toaster  hanya mempunyai 2 lbang pembakar , kali ni aku design lebih skit, aku btkn 4 lubang…..mengikut pegalaman aku yg dtg dri keluar yg agak bsar 7 owg smuanya…2 perbakar roti jika nk makan skali  sekeluarga agak la lmbat……

kebanyakan pembakar roti biasa di psaran juga kebnyakannya tiada mempunyai penutup lubang pembakar,ini memudahkan habuk atau benda asing masuk. Utk mengatasi masalah ini toaster ini direka mempunyai penutup,penutup ini akan terbuka apabila tuil disisi toaster ditekan kebawah utk memasukn roti…ini menyelamatkan kes2 taik cicak menjadi jem roti…..

kebiasaanya ketika kita membakar roti,kita melakukanya sambil melakukan kerja2 lain seperti memask,membasuh dan sebagainya sementar roti siap dibakar,jarang2 owg ddk tercegat kt depan toater 2 tggu smpai la roti 2 siap dibakar….gamaknya klu begitu jdiknya dh kebuluq sgt la 2…..kadang2 kita xsedar bahawa roti yang kita bakar td sudah siap dibakar….sbbnya x ada satu tanda yang dpt mengingatkan kita….jadi utk itu toaster ini direka mempunyai lampu ditegah2 dan bunyi beep bg memberi tahu bahawa roti yg dibakar sdah siap .

Jika lampu blink2 berwarna biru itu bermakna toaster dlm keadaan stanby,jika lampu biru stay ja x blink itu tandanya roti in progess dan jika lampu blink2 berwarna oren berserta bunyi beep itu menandakan roti sudah siap dibakar…bunyi beep juga boleh ditukar mengikut kesesuaian pengguna….

sekian dulu bt waktu ini…sehingga berjumpa lg…… komen2 la skit design aku ne..

Advertisements
h1

Do u think i can’t dance???

January 23, 2011

Boleh ka aku yg kayu ne menari???aku pn xsure…..ikuti kisah selanjutnya

didalam sebuah bilik meeting…..

seorang exco sukan kelihatan  resah xsenang duduk sekejap ke kiri sekejap kekanan mcm ada yg xkn ja….tiba-tiba exco sukan td bgn dgn tiba-tiba dengan suara yg tersekat2 dia menyuarakan keresahan bahawa acara senam aerobik bg kategori lelaki utk Sukan Antara Desasiswa(SUKAD) masih tiada perserta yang berminat sedangkan acara sudah pn didaftarkan,klu diikutkan syarat setiap acara yang didaftar tidak boleh dibatalkan jika tidak didenda RM 200

Tiba-tiba suasana dlm blik meeting 2 menjadi sunyi sepi……hanya mata exco sukan yang berdiri td shj yg liar melihat muka2 exco lelaki yng ada ketika itu,ketika itu hanya ada beberapa kerat shj exco lelaki.  aku ngan beberapa exco lelaki lain  saling berpandangan… rsa xsedap ati mula menular .. Tiba-tiba exco sukan tadi bersuara memecah kesepian ….dgn muka penuh sayu exco sukan td merayu spaya exco2 laki yang ada ne join senamamrobik…hahahaha!!!!aku dh agak dh semua ne….. sowg demi sowg exco ditnya……ada yang mengangguk lemah tanda setuju,ada yang tetap bekeras,sampai ja turn aku selamba ja aku ckp “ok ja” eleh senam robik ja pon menari rmai2 kt padang apa ssah getus ati aku…

ok  mlm  ne start  ltihan…..

sesampainya aku di dewan tmpat latihan berlangsung…..ehhh aku tgk ada 4owg ja,5 owg termasuk aku….nk senamrobik apa bendanya setahu aku senamrobik yg slalu aku tgk kt tv ramai ja penuh stu padang…..pantas aku ajukn kerungsingan aku kt mmbr aku ne Aizat dia ne senior la kt tmpt aku ne…..takkn bnyak ne ja,mna yg lain??….ehh ckup la ne 5owg,syarat minimun pon 5 owg ja…haaaa!!!!!( riaksi pantas aku) biar betol……dihalanya screen laptop 14 inci mengadap aku…terkedu aku tgk 5 owg tgh menari atas pentas dh mcm showdown kt 8tv 2 dh,mmg meleset jauh drpd yg aku pikir sblom ne…..mcm ne ka senamrobik yg kita nk buat???lebih kurang mcm ne la…..ahhhhh!!!…time 2 aku dh rsa mcm nk lari ja laju2 blah dri dwan 2….

Dipendekan cerita tiap2 mlm aku trun la latihan(start kul 9 aku mai kul 10) dtg la jugak,rupanya bkan main lg  ssah menari ni, yala aku plak dgn keras mcm kayu berterabuq jadinya…..mmbr aku dpt berthan krang  5 minit ja tgk aku training,lpas 2 dh blah xthan gelak,aku dh pesan dh awal2 jgn p tgk…haaa kn….

belatih xsampai smmgu dh tiba hari pertandingan…..

IMG_4320
muka masing-masing baget coool ja time ne….
IMG_4317

Pasukan sorak bakti Permai yang turun memeriahkan suasana ketika hri pertandigan di Kampus Kejuteraan,Usm

IMG_4354
tudia… ne la pasukan senamrobik bakti permai dengan pose ala-ala james born gitu….dri kiri Aizat,Radi,Yazid,Aku,Syuk.Sebenarnya time ne aku  masih musykil lg apa benda yang buat ne…..time ne nk kta cuak 2 xla sgt sbb awal2 lg aku dh mind set kta menang kalah aku peduli apa….ala buat ja lh(ayat penyedap ati)

selepas pertandingan……jengjejeng

IMG_4568

if u think i cant dance,u wrong babe….hahahahh

WoW!!!….biaq betik…hahaha spa sangka Team bidan terjun senamrobik aku menang 2nd place kot……first place menang kt group Aman Damai,walaupn mmg dgn penuh kontrovesi menang tetap menang……tp aku ttp respect kt geng CG(cahaya gemilang) mmg voke diowg pnya show….jd spa2 yg ingat aku xleh menari,sebenarnya anda salah….hahaha

179437_1806450087093_1415130184_31971761_4654722_n copy

Begitulh serba sedikit kisah aku mula terjebak dgn Aerobik ne,lpas ne taubat xmo dh!!!..hahahaha

h1

Trivia suka 2010

January 9, 2011

Tahun 2010 semestinya meningalkan 1001 kenagan,suka,duka,pahit,manis,hitam,putih dan lagi2 lah….ok tp kali ne aku nk highlight shot2 yg best ja time 2010,yang buruk2 2 aku dh buang dlm recyle bin…hahaha.ok aku start dgn ne:

2 JANUARI 2010: Pendaftaran Naim masuk tingkatan satu di Kolej Sultan Abdul Hamid setelah dpt 4A1B dlm UPSR…dah msuk tgkatan 1 dh pon adik aku ne ,2,3,4 minggu lpas 2 Fikri plak mendaftar masuk skolah baru, Sekolah Sains Kubang Pasu menyambung pengajian di tgkatan 4 setelah mendpt 7A1B..taniah diatas kejayaan anda,nak harap abang hampa…..perabih boraih boleh la…hahaha

tahun 2010 juga merupakan tahun akhir bg aku ngan mmbr2 di POLIMAS,jadi tahun ni merupakan thun yang agak sibuk bt aku ngan mmbr2…dlm sibuk2 dok siapkan final projek,sempat lg plan g  jln2 pangkoq…submit ja draf ke-2 pg tu trus gerak….cayalh DIP6!!!

Tamat  ja pengajian diploma aku ngan mmbr2 class  trus ja smbung kursus 3p kt PSP slama 3 mggu xsilap aku la,ada yg ambik database,ada yg amik Comptia A+,aku amik Comptia A+…alhamdulilh Lulus…

dlm2 dok kursus 2….sempat lg mmbr aku yg sorang ni p bertunang,aku slalu panggil dia ne Makcik Anis ja sbb dia ne tua skit pda aku…….jadi kna la p

Baru ja 2,3 ari blik dri kursus,trus dpt surat smbung blajaq suruh p daftar….kelam-kabut aku dengan barang smua x prepair stu apa pon lg,dalam kelam-kabut 2 sempat lg aku p reunion skolah hosba…bt kt bkt.Air dgn kuala Perlis…syok dpt tgk muka2 yang  dh  lma aku xjmpa sjk aku keluaq time form 3 dlu…..simple bt still enjoy!!!!

3 JULAI 2010:kira pening final projek pon xabih lagi dh kn sambung….trima ksih bnyak untuk mak,ayah & adik2.Akhirnya sempat jugak aku mendaftar….siap berkelah lg 2..

Dlam baru aku cuba nk sesuikan diri ddk kt pulau ne dgn segala macam benda alah yg aku x biasa bt,dpt pula surat dari POLIMAS,suruh balik konvo….part ne la yg aku rsa paling  best skali..

Setelah berhempas pulas aku berperang ngan final exam,Maka berakhirlah kehidupan suka duka aku kt pulau ne….ehh!!! bt sementara waktu ja….

Dlm2 aku tgh syok  cuti sem ne plak mmbr aku yg sorang ne Kinah melangsungkan perkahwinan,jadi dia ne kira mmbr class aku yg first la berkahwin, jdi aku wjib la p nk rsa nasi minyak sambil2 ambik berkat kwn2… time yg sama gak sorang lg mmbr class aku time sekolah dulu trut melangsungkn perkahwinan….jd aku mmg xdpt la nk pergi,sorry ya Dea yong (nma glamor fb) taniah bt kalian semoga bahagia hingga ke ank cucu aku doakn….

Time cuti ne gak aku berkerja kt MAHA 2010 kt Sedang,sebagai pemandu terhormat OKU…hahaha,dgn bebekalkn Naza ria aku berkerja slama 10hr ja kt sana…..

alang-alang aku dah ada kt kl time 2 kebetulan plak tgh berlangsung Kuala Lumpur International Motorshows(klims),jrang2 aku lpaskn pelung sebegini….ne masuk kali ke-2 aku p klims,yg first xsilap aku time aku form 1….yg smanya aku p sorang jgak,terpaksa la aku suruh pakcik makcik yg lalu-lalang kt situ tlg snapkn gambaq aku…tq ya

blik ja dri kl truih MrPeco kun roger….utk meneruskan plan yang dh lama planning seawal sem lgi kot…mula2 plan nk ke Langkawi ktanya pastu tkaq saat2 akhir ke Btu.ferringhi,penang…….lepak kt ismail resthouse 3  hr 2 mlm…terbaik!!!kredit kt Mrpeco ngan Latfi yg organize trip ne….what next dude???

Sampai ja drpd penang pukul 1 pg…..esoknya pkul 3 pg trus drive kereta ke Kuala Terangganu plak…kali ne holiday ngan family la plak…perjalan memkn msa 9 jam agak memenatkn…..sgt best lepak kt Primula Hotel,Batu buruk 4hr,3 mlm.boleh dikatakan semua tempat yg best kt ganu 2 dh kami p kot….sejak smua dah pakat dk asrama pyah nk p bercuti bersama…ne kira lepaih gian la ne…

syok punya syok berjalan aku terlupa kta aku ne dh berada di penghujung thun 2010,cuti aku pon dh nk abih…..aahhh!!!!!cuti dh nk abih,result mesti dh keluaq, getus hati kcik, celapak la aku on laptop nk check result….seperti biasa check kiri,kanan dlu pastikn line clear bru check….seperti biasa……

OOOOooooooohhhhhh TiDaaaaaaaaKKKKKKKKK!!!!!………….-  The end

“Ya Allah Ya Tuhanku,aku bersyukur kpd Mu Ya Allah,Engkau telah cukupkan aku dengan segala2 Ya Allah,ampunkn segala dosa2 ku dan engkau berkatilah sepanjang perjalanan hidupku ini Ya Allah”

h1

Tautan Mesra JTMK 2010

January 1, 2011

Tautan mesra JTMK.erm….
mesra kah?jenih kot!!!klu ikotkn ati aku malas r nk pergi…tp
pagi 2 bebekalkn semagat bju bru yg dh 2 ari aku ngidam nk pakai,aku gagahkn jugak…merangkak meninggalkn kesyahduan pagi Sabtu…msa yg dijanjikn pkul 8,sebagai seorang pelajar berdedikasi,hensem & kacak seperti biasa aku sampai lebih awal…errr!!!..awal?correction please..aku sampai lewat lg seperti biasa..wakakaka
Tautan Mesra JTMK 2010
sampai ja aku…aku disapa oleh amoi cantkkk…”dah daftar nama”~sapanya…hahhaa(ishk2 jdik sat duk gna hiperbola melampau)…setelah selasai aku tulis nama, amoi td hulurkan plak sekeping kertas tertera nombor…preehh!!!ehhh..knapa ada 3 nombor ja ne…balasku kt amoi td dengan kehairanan…”2 nombor cabutan betuah bang”ekellah…nombor phone xde ke?tnya aku dgn lagak seorang senior…hahahhaha
DAmm!!!rupanya aku dh terlepas tarian Peco2…tarian yg menjadi adat dlam acara2 kerajaan sebegini…

dengan beralaskan nsik lamak ngan ayaq oren….aku duk ja kt tepi padang 2 tgk owg amik bahagian…sambil2 gambaq aku di snap peco ngan adip hahahah….!!!sesekali ternakpak ngak kelibat ekin ngan veerat duk belari2 anak kegirangan…(erm..biasa la bkd2 tara nk besaq)hahahah…
Tautan Mesra JTMK 2010

last skali acara cabutan bertuah….dengan bebekalkan nombor 159 yg diberi amoi cantik!!pg td…aku sbaq menunggu dengan penuh keiman kt dada…macam biasa aku xprnah bertuah…hahaha menci aku!!
20771_104535636237502_2434044_n

17049_104625606228505_7637892_n

overall….enjoy!!!