Archive for August, 2013

h1

Kereta kecil warna merah!!!

August 28, 2013

teringat lagu masa keciq-keciq dulu

pon!!pon!!!pon!!!

mamaku pulang dari kota,
mamaku belikan kereta,
kereta kecil warna merah,
bolehku bawa kesekolah.

Pom…pom…pom…pom…pom
kereta kecilku berbunyi,
marilah adik mari naik,
boleh kubawa jumpa nenek
hahahaha……

ladies and gentlemen i introduce to you “cik aura” actually “cik aura” adalah nama comel kpd sebuah kereta aku Charade aura G100 yg baru aku beli ,ini adalah kereta pertama aku secara “official”nya kt geran tu atas nama aku,(acehhh,kos tukaq nama pon bapak tangung)sblom ini waktu aku amik  diploma kt poli dulu pn aku dh pkai kereta sebenarnya,ala hadiah dari ayah aku sbb dpt msuk poli, aku mintak  moto ja time tu…tp xsangka dpat kereta,dh itu yg mampu ktanya,aku amik ja la…,Nampak? ayat mesti macam anak saudagar minyak raja saud,bkan nk belagak tp itu hakikatnya….hahahaha

erm mcm mna nk mula ekkk..

sebenarnya aku xminat langsung dgn kereta ne sbnarnya…tp itu dulu la,owg kta apa  bkan cinta pandang pertama la katakn…bkan dream girl la gtu klu bab crik psagan,ini tah  cinta pandang barapa kali pon aku xthu la..tp kn,dh lama-lama tu aku jdik ok,ok la plak,nk kta suka sgat pn x tp bleh la…hahha. ini telah membutikan pda aku cinta pandang pertama bkan la segalanya sebenranya knnn….xgtu? setuju??hahaha….(dh la ini bkan novel cinta)

walaupn dlm xbrapa bekenan tu aku beli jgak dgn maharnya 2800 ringgit malaysia tunai(*actualy pkai duit mak aku) sebenarnya aku xbercadang lg nk pkai kereta bt masa ne, jiwa rider aku masih menebal,msih kental owg kta,berkobar2 bak rimba bara semangat dia,tp dh  keadaan skarang xmengizinkan aku  untuk menunggang  mcm dulu2 lg…jd terpaksa la redho.

jika sbolom ne,  aku xrisau sgt xda kereta pn,ada aku kisah!!!hahaha..sbbb aku ada drive2 kehormat aku time tu…hehehe aku ada akid,aku ada zahid,aku ada nazrul depa ne ada kereta dan moto… jd depa ne yg slalu aku mintak tlg amik hantar aku, klu xda si akid aku mintak tlg si zahid klu dua-dua sbok kadang-kadang nazrul ada,klu xda aku still ada drive2 reserve yazid, alif kadang2 jadik mangsa aku jugak..hahah tlg bawa hantar amik aku kt stesen bus,angkut aku bla aku  kena masuk hospital taip2 bulan…tp xlama lg depa dh nk grand dh, dh xada lg tmpt aku nk mintak tlg bawa,hantar,amik aku…aku dh mula gelabah skit,setalah difikir2 aku memang memerlukan sbuah kereta utk kemudahan masa kedpan,jd aku terpaksa jgak bt keputusan utk beli sebuah kereta  walaupn agak berat,tp aku terpaksa,xdpt nk elak, klu tidak mmg ssh aku nk begerak…

2013-08-24 09.38.39

pada mulanya aku berbelah bg jgk  nk sampaikan hasrat hati aku,yg aku perlukn sebuah kereta kt mak ayah aku,aku pham sgt keadaan. kami bukan owg senang,klu dlu,aku xda la senang dgn jimat cermat  duit ptpt dptla kurangkn kebergantugan aku kt makayah aku…tp skanrang duit ptptn pn dh habis mcm dlm perjanjian, ptptn hanya menanggung  smpai sem enam sja skang aku masih berbaki dua semester lg utk aku tamatkn pengajian, jadi sgala yuran pengajian,makan minum aku smuanya bakal ditanggung sepenuhnya oleh mak ayah aku bukan lg ptptn….

dlm nk memenuhi keperluan aku tu,dalam masa yg sama aku xmahu membebankan mak ayah aku cukup lah selama ini aku menyusahkan mereka walaupon setengah owg harga 2800 itu apa la sgt utuk sebuah kereta,nk beli moto baru pn xlpas,tapi bg aku ia suatu nilai yg besar ,lg pn aku rsa aku dh amik lebih dr spatutnya dri adik2 aku,bnyak duit ringgit,masa termasuklah ksih sayang…terpaksa dilebih utk aku

aku xpernah anggap kereta yg aku beli ne,kereta aku ,tp aku anggap kereta tu aku pinjam,kira aku anggap sbg amanah dri adik2 aku…aku janji klu aku abih stahun ne,aku jual la blik kereta tu,xpon klu aku ada duit,aku bayarkn blik kt mak aku..
aku xkisah,biarlah owg nk kta aku ne “chwe” ka apa ka owg kdh kta,kereta burok pn nk jga lebih2,lap bagai,tu klu aku parking kt usm aku siap pasang kelambu lg taw…punya la syang ,biar la owg nk kta apa, aku xkisah,biarlah mereka,mereka mungkin xmengerti…tp bg aku besaq maknaya,walaupn ia hanyalah sebuah chared merah thun 90’an.

ahhh!!dah la malas  aku nk menaip smbil keyboard basah  ne,….ehh kt mna aku td??

kenapa cik AURA Menjadi pilihan hati..knapa x cik kancil,kesisa?kenari pon ok or sebinatang denganya hahha…

didalam nk memenuhi keperluan aku yg mendesak disamping  aku tidak mahu membebankn makayah aku td..jadi aku telah tetapkan satu matlamat ataupn moto dlam pencarian aku  ini, yg akn menjadi guide line aku  iaitu kereta yang aku bakal beli nnti mesti “CHEAP AND FUCTIONAL” bak kta owg omputih

dlam pencarian ini rupa,bentu,lawa,cantik bkan lg menjadi ukuran ,itu smua terpaksa aku ketepikan dlu,aku perlu sedar bt masa ini,aku bkan mencari kereta sebuah kereta idaman hati,tp  aku sedang mencari sebuah kereta sebagai stu keperluan…jd aku terpaksa ketepikan smua keinginan yg kebanyakan syaiton2 belaka.

jd focus aku skrang pd kederaan yg  mendahulukan  keperluaan melebihi kehendak jd berbalik kepada “keperluan”aku,aku  memelukan sebuah kenderaan yg mampu membawa aku dri point A ke point B dengan selamat,menjimatkan dari segi kos bahan api dan juga tidak bebebankan dri segi maintainent.dengan kos atau harga yang seminimum mungkin…bkan yg terlalu murah tetapi yg balance dr segi harga dan keupayaan.

jd dh bnyak dh la yg aku usya2 hampir berbulan2 jugak dok mencari kt market terbesaq kt malaysia mudah.my boleh dikatakan hari2 aku scroll page mencari macam2 jenis…tp aku masih gagal mencari calon yg menepati ciri2 yang aku cari…dlm nk mencari fist mate car aku ada tetapkan bebepa critiria ,aku sortlistkan kt sini antaranya…

1-mahar (price)
mahar yang rendah antara faktor terpenting dan mempunyai peratusan yg sangat besaq dlm mempengauhi keputusan akhir

2-rupa (design)
rupa bukanlah menjadi faktor utama,cukup sekadar sedap mata memandang

3-tidak sensive(durable)
tidak sensitive ataupn terlalu manja yg perlu diberi perhatian atau yg perlu dibelai setiap masa bleh la dibakal hidup dgn aku,aku bkan lah owg senang jadi kemewahan,ckup sekat yg ter mampu shaj jd dia tahan(durable),boleh hidup susah,xkisah hujan panas sentisa setia berkhidmat.

4- Tidak membebankan,mampu berjimat(Saving)
sebagai seorang yg masih student dn xpunya sumber pendapatan calon yg dicari menstilah tidak boros,mampu berjimat (dari segi road tax penggunan minyak)

5- Saiz
comel dari segi saiz tidaklah terlalu besar

satria – ermmm spoty,bergaya,aku bkan lah memerlukan sebuah kereta yg bergaya

tiara – kereta yang paling murah dlm pencarian aku boleh dpt dlm 2k kebwah shj….

beberapa colan trpilih keperingkat akhir antaranya calon2nya ialah

cik kancil ,nissan sunny 130 Y dan cik aura

inilah antara finalis akhir yg berjaya melepasi saringan yg sgt ketat

daripada risik merisik yg dibuat dri orang tua2 dan yg berpegelaman luas…mendapati ketiga-tiga calon ini melepasi syarat tidak boros dlam bebelanja dan telah terbukti mampu berjimat….dari segi rupa juri telah memilih cik kancil sebai juara tapi diingankan rupa bukan lah segala,cik sunny mendapt keduduk tercorot dri segi kecomelan
akhirnya cik sunny kalah sebab tidak comel dan maharnya sedikit tinggi berbanding cik aura hahaha…

walaupon cik aura telah menjadi juara ini tidak menjamin masih ada lg saringan yg perlu dihadi
jalankan aku bawa bersama wakil ibu bapa aku aku telah menjemput juri khas yg dikatakn mempunyai pegalaman luas iatu cik pidut dan encik zam utuk membuat penilain akhir keputusan,keputusan mereka bakal mempenagruhi keputusan aku…

h1

Moment mengusik kalbu(tahap potong bawang)

August 28, 2013

1048316_10152022182283065_1883981121_o 1053529_10152022187303065_1863324602_o 1048737_10152022189973065_1275569328_o 1039963_10152022184523065_1737560187_o